';

Η ΣΧΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

H ΣΧΟΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
delimiter image

Κινηματογραφική Εκπαίδευση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η τηλεοπτική, ανήκει στην καλλιτεχνική παιδεία. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι η βάση του Πολιτισμού είναι πάντοτε η Παιδεία, ο εκπαιδευτικός αυτός τομέας που έχει άμεση επαφή και αλληλεξάρτηση με τον πολιτισμό, είναι απαραίτητος και αναμφισβήτητης εθνικής χρησιμότητας. Όχι μόνο από πολιτιστικής πλευράς, αλλά και οικονομικής. Εκτός του ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο ευαίσθητους τομείς της εθνικής παιδείας, συμβάλλει αποφασιστικά στην προαγωγή της βιομηχανίας του Κινηματογράφου, της Τηλεόρασης και γενικά των Οπτικοακουστικών Μέσων, στην οποία απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών.

Image
H.C.T.S.S 1948 - 2019
Σχολή Κινηματογράφου
Το 1950 το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει επίσημα τη Σχολή (με την υπ’ αριθμ. 65090 απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων) και της επιτρέπει να παρέχει αναγνωρισμένο Δίπλωμα. Ήταν η πρώτη κατάκτηση. Και θα ακολουθήσουν πολλές άλλες.
70 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

η σχολή Σταυράκου σήμερα

delimiter image

Εντούτοις, η Πολιτεία μας δεν είχε ιδρύσει έως το 2005, Κρατική Σχολή Κινηματογράφου. Έτσι, η πλήρωση αυτής της κρατικής απουσίας μαζί με τις τεράστιες ευθύνες που συνοδεύουν ένα τέτοιο εγχείρημα, αφέθηκε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρωτοβουλία που μονάχα ο Λυκούργος Σταυράκος τόλμησε να πάρει.

Η Σχολή Σταυράκου ήδη διανύει τη δεύτερη πεντηκονταετία της ευδόκιμης λειτουργίας της, συνεχίζοντας την ιστορία της στο εκπαιδευτικό έργο που έχει αναλάβει και υπηρετεί πιστά ήδη από το 1948. Αποτελεί τον βασικό κορμό και το ηγετικό κέντρο της επαγγελματικής Κινηματογραφικής και Τηλεοπτικής παιδείας στην Ελλάδα, το πρωταρχικό κύτταρο που παράγει νέες γενιές καλλιτεχνών και τεχνικών. Η πολύχρονη πείρα μας, καθώς και η εξέχουσα και παρουσία της Σχολής στον κινηματογραφικό χώρο εδώ και πολλές δεκαετίες είναι άλλωστε ένας από τους βασικότερους λόγους που κάθε χρόνο ερχόμαστε πρώτοι στην προτίμηση της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων.

Οι επιτυχίες της Σχολής Σταυράκου δεν είναι τυχαίες. Είναι αποτέλεσμα του ασίγαστου ενδιαφέροντος της Διεύθυνσης της Σχολής για τη συνεχή βελτίωση των υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών προγραμμάτων της, την στενή και δημιουργική συνεργασία των σπουδαστών με το άρτιο επιτελείο ειδικών Καθηγητών, καθώς και της υιοθέτησης διεθνώς αναγνωρισμένων συστημάτων και μεθόδων διδασκαλίας στον οπτικοακουστικό τομέα. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Σχολής Σταυράκου, η οργάνωση και η όλη δομή της ακολουθούν και συνεχώς προσαρμόζονται στα πρότυπα των παγκοσμίως καταξιωμένων Σχολών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Ευρώπης και της Αμερικής. Επίσης, η Σχολή διαθέτει μοντέρνα εργαστήρια – Studios με τον απαιτούμενο σύγχρονο τεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, στα οποία οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε πραγματικές συνθήκες κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού γυρίσματος.

Τα εύσημα της Σχολής Σταυράκου είναι οι βραβεύσεις και οι τιμητικές διακρίσεις των αποφοίτων της σε όλα τα μεγάλα εθνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, τόσο στις σπουδαστικές όσο και στις επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς και η καθημερινή υψηλή επαγγελματική τους επίδοση. Η Διεύθυνση της Σχολής δε μπορεί παρά να νιώθει ικανοποίηση απέναντι στο γεγονός ότι η αποφοίτηση των σπουδαστών από τη ΣΧΟΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την πρόσληψη τους στην οπτικοακουστική βιομηχανία σήμερα.

H.C.T.S.S

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

delimiter image

Η Σχολή Σταυράκου έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων. Οι εκπαιδευτικές συνεργασίες με Φεστιβάλ, φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό στοχεύουν στο να διευρύνουν περαιτέρω τους ορίζοντες των σπουδαστών, καθώς και να καλλιεργήσουν το έδαφος μελλοντικών συνεργασιών σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η Σχολή μας

  • Βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την κοινότητα και τις Σχολές – Μέλη του C.I.L.E.C.T, συμμετέχοντας με εκπροσώπους της στα διεθνή Συνέδρια και τις Γενικές Συνελεύσεις της Ένωσης.
  • Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Οργανώνει και συμμετέχει σε καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.
  • Συνεργάζεται με Σχολές του Εξωτερικού, Κέντρα Κινηματογράφου και Κρατικές Ταινιοθήκες, καθώς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
  • Συμμετέχει σε διεθνείς συμπαραγωγές σπουδαστικών ταινιών.
  • Πραγματοποιεί μορφωτικές ανταλλαγές και φιλοξενεί ξένους σπουδαστές και καθηγητές.
  • Διοργανώνει προβολές ταινιών, διαλέξεις και masterclasses με επισκέπτες ομιλητές  τα μεγαλύτερα ονόματα του Κινηματογραφικού και Τηλεοπτικού χώρου, αλλά και της Τέχνης, των Γραμμάτων και των Επιστημών γενικότερα,  από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό.
  • Οργανώνει επίσης διεθνή επιμορφωτικά Σεμινάρια, με ομιλητές Έλληνες και Ξένους επιστήμονες και Τεχνικούς του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης.
Image module
Image module

EFA

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

delimiter image

Το 2013 η Σχολή Σταυράκου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποδέχτηκε την τιμητική πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, να γίνει μόνιμο μέλος της, συμμετέχοντας στην ψηφοφορία των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών βραβείων, καθώς και σε όλες τις δράσεις της Ακαδημίας, που αφορούν στην ανάπτυξη και προώθηση του Ευρωπακού Κινηματογράφου.

Η Σχολή Σταυράκου σήμερα, συνεχίζει να γράφει ιστορία. Με την αγάπη των αξιόλογων καθηγητών, συνεργατών και των σπουδαστών της, συνεχίζει τη δημιουργική πορεία της προς το αύριο.