';

Διευθυντής Φωτογραφίας (Cinematographer, D.O.P) Εικονολήπτης (Camera Operator)
delimiter image

Η φοίτηση είναι τριετής. Εγγράφονται απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Διευθυντών Φωτογραφίας-Εικονοληπτών μπορούν να εργασθούν ως Διευθυντές Φωτογραφίας, Εικονολήπτες – Χειριστές κάμερας, Βοηθοί Εικονολήπτες, Φωτογράφοι, Φωτιστές, καθώς και σε όλες τις συναφείς ειδικότητες στον χώρο του Κινηματογράφου, της Τηλεόρασης, του Θεάτρου, της Διαφήμισης και της Μουσικής Βιομηχανίας.

delimiter image
Διευθυντής Φωτογραφίας στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση

Ο Διευθυντής Φωτογραφίας (Cinematographer, D.O.P) είναι από τους πλέον σημαντικούς συν-δημιουργούς ενός οπτικοακουστικού έργου. Είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της οπτικοποίησης των σκηνοθετικών ιδεών κι ως εκ τούτου ο δημιουργός μιας οπτικής αφήγησης που καθοδηγείται από το σενάριο και οργανώνεται βάσει της σκηνοθεσίας. Το πεδίο δημιουργίας του Διευθυντή Φωτογραφίας παραμένει ευρύτατο, αφού αυτός έχει τον τελικό λόγο για την τεχνική υποδομή που θα χρησιμοποιηθεί (κάμερες, φακοί, φώτα, ειδικά εργαλεία και συσκευές), ώστε να καταγραφούν με ορισμένο τρόπο όλα τα εικαστικά στοιχεία του κάθε πλάνου (ηθοποιοί, ντεκόρ, κοστούμια, κ.ά.) που έχει αναδείξει με το φωτισμό του.

Ο Εικονολήπτης (Camera Operator) είναι ο υπεύθυνος χειρισμού της κάμερας, ο οποίος κάτω από τις οδηγίες του σκηνοθέτη θα αναδείξει τη σωστή σύνθεση του κάδρου (κινητού ή ακίνητου).

Ο Διευθυντής Φωτογραφίας και ο Εικονολήπτης είναι δύο ξεχωριστές ειδικότητες, που όμως η τεχνική του κινηματογράφου και της τηλεόρασης επιτρέπει να τις πραγματώσει και μόνο ένα άτομο.

delimiter image

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Στο Α΄ έτος του τμήματος Διευθυντών Φωτογραφίας-Εικονοληπτών διδάσκονται τα τεχνικά και θεωρητικά μαθήματα κορμού. Στο Β΄ και Γ΄ έτος, ενώ συνεχίζεται η ύλη των θεωρητικών μαθημάτων, δίνεται βάση στην πρακτική εμπέδωση των μαθημάτων του Α΄ έτους και την ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων των σπουδαστών με τις πρακτικές ασκήσεις στο studio και τα εργαστήρια post production της Σχολής. Για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών απαιτείται η συμμετοχή στην πραγματοποίηση σπουδαστικής ταινίας αποφοίτησης σε συνεργασία με σπουδαστές του τμήματος Σκηνοθεσίας

Ιστορία Κινηματογράφου
Θεωρητικό μάθημα
Παρουσίαση και ανάλυση του ύφους όλων των περιόδων της κινηματογραφικής τέχνης από την εμφάνιση της μέχρι σήμερα (Σκηνοθέτες, Σχολές, Κινήματα, Είδη).
Θεωρία Ήχου & Τεχνικές Εγγραφής
Θεωρητικό μάθημα
Κατανόηση του τρόπου χρήσης μηχανημάτων ηχογραφήσεων, καθώς και της σωστής ακρόασης του ήχου σε θεωρητικό επίπεδο.
Ελληνικός Κινηματογράφος
Θεωρητικό μάθημα
Επιλογή και παρουσίαση χαρακτηριστικών ταινιών από διαφορετικές χρονικές περιόδους αλλά και δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου. Φιλμική ανάλυση ως προς το φορμαλιστικό τους μέρος, τα τεχνικά μέσα και τα αισθητικά κριτήρια υπό τα οποία αυτές παρήχθησαν καθώς και σχολιασμός του πολιτιστικού και κοινωνικο – οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο προβλήθηκαν αλλά και προσελήφθησαν από το κοινό.
Ιστορία Τέχνης
Θεωρητικό μάθημα
Παρουσίαση όλων των ρευμάτων και τάσεων στην τέχνη με εστίαση στην περίοδο από την Αναγέννηση έως σήμερα. Έμφαση στην κατανόηση της δομής της σύνθεσης στη ζωγραφική και της λειτουργίας του χώρου στην αρχιτεκτονική, με κατανόηση της διαδικασίας εξέλιξης από την κλασική ιδέα της τέχνης στην μοντέρνα. Επεξήγηση της σχέσης με την κινηματογραφική εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται στον 20ο αιώνα. Διασαφήνιση της σύνδεσης φόρμας, περιεχομένου και συγκείμενου, με παράλληλη αναφορά σε φιλοσοφικές θέσεις και αισθητικές θεωρίες.
Τεχνική Ψηφιακού Κινηματογράφου
Τεχνικό μάθημα
Εισαγωγή στη τεχνική λήψης και επεξεργασίας της ψηφιακής κινηματογραφικής εικόνας.
Βασικές Αρχές Φωτογραφίας Κινηματογράφου
Τεχνικό μάθημα
Γνώση της μηχανής λήψης, σύνθεσης του κάδρου, φακών, φίλτρων, φιλμς. Eισαγωγή στην τέχνη της διεύθυνσης φωτογραφίας και τον ρόλο του διευθυντή φωτογραφίας στο οπτικοακουστικό έργο, καθώς επίσης στη θεωρία του φωτός και των χρωμάτων. Επιπλέον, διδάσκεται η λειτουργία των αναλογικών και ψηφιακών μηχανών λήψης, η λειτουργία και οι διαφορές των μέσων αποτύπωσης εικόνας (φιλμ και ψηφιακού αισθητήρα) και η γενική χρήση των φακών και των φωτιστικών σωμάτων.
Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας
Τεχνικό μάθημα
Αναλύονται όλα τα στάδια παραγωγής μίας κινηματογραφικής ταινίας (pre-production, production, post-production): Από τη σύλληψη της ιδέας, τη συγγραφή του σεναρίου, την επιλογή των χώρων (reperage), την επιλογή των ηθοποιών (casting), το ντεκουπάζ, στο σύγχρονο γύρισμα, το μοντάζ (editing – color correction), το μιξάζ και την ολοκλήρωση της τελικής κόπιας (finalcut) μέχρι την πρώτη προβολή της. Επίσης, αναλύεται η τεχνική του κινηματογράφου και η λειτουργία της μιζανσέν, με σκοπό την κατανόηση της κινηματογραφικής μορφής και αφήγησης.
Εφαρμοσμένη Σκηνοθεσία
Τεχνικό μάθημα
Κινηματογραφικές ασκήσεις σκηνοθεσίας (μονοκάμερο) στο studio της Σχολής υπό την επίβλεψη του διδάσκοντα καθηγητή.
Παραγωγή
Τεχνικό μάθημα
Μια επισκόπηση όλων των φάσεων της παραγωγής ενός οπτικοακουστικού έργου (κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού), από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την προβολή του. Ο τρόπος οργάνωσης, ο προϋπολογισμός μίας ταινίας, η εξασφάλιση χρηματοδότησης, ανάλυση των καθηκόντων όλων των μελών του κινηματογραφικού-τηλεοπτικού συνεργείου (crew).
Στατική Φωτογραφία
Τεχνικό μάθημα
Οι σπουδαστές του τμήματος διδάσκονται τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της φωτογραφίας. Τη λειτουργία και τον εξοπλισμό μιας φωτογραφικής κάμερας. Τα Εξαρτήματα της φωτογραφικής μηχανής. Είδη φακών – Ανάκλαση – Διάθλαση – Σωστό κάδρο – διαίρεση αυτού – Προοπτική – Σύνθεση – γραμμές – Είδη φωτιστικών πηγών ( tungsten daylight ) – Συνειρμό χρωμάτων. Είδη φωτογράφισης όπως – Πορτραίτο – Τοπίο (Αστικό- Τουριστικό ) – όλα τα είδη Ρεπορτάζ – Αρχιτεκτονική και γυμνό. Γίνεται παρουσίαση και ανάλυση μεγάλων φωτογράφων. Οι σπουδαστές επί πλέον κάνουν λήψεις μέσα στο στούντιο με τεχνητό φωτισμό συνεχούς ρεύματος και με ηλεκτρονικά φλας. Εξωτερικές λήψεις με φως ημέρας και νυκτερινές.
Τηλεσκηνοθεσία
Τεχνικό μάθημα
Οι σπουδαστές του τμήματος διδάσκονται τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της φωτογραφίας. Τη λειτουργία και τον εξοπλισμό μιας φωτογραφικής κάμερας. Τα Εξαρτήματα της φωτογραφικής μηχανής. Είδη φακών – Άσκηση Τηλεοπτικού γυρίσματος με τρεις κάμερες στο studio. Ασκήσεις Τηλεσκηνοθεσίας που αφορούν όλα τα είδη: σίριαλ, διασκευές θεατρικών έργων, talk show κ.α. υπό την επίβλεψη του διδάσκοντα καθηγητή.
Μοντάζ
Τεχνικό μάθημα
Πρακτική εκμάθηση προγράμματος ψηφιακού μοντάζ και επεξεργασία του υλικού των σπουδαστικών γυρισμάτων υπό την επίβλεψη του διδάσκοντα καθηγητή.
Σενάριο
Τεχνικό μάθημα
Στο μάθημα του Σεναρίου εξετάζονται οι βασικές αρχές της Θεωρίας της Δραματικής Αφήγησης. Αφετηρία η Ποιητική του Αριστοτέλη και κατάληξη οι επιταγές των σύγχρονων θεωρητικών της σεναριογραφίας – όπως π.χ. ο Ρόμπερτ ΜακΚί. Το μάθημα επικεντρώνεται στην εξέταση των διαφόρων τύπων αφηγηματικών δομών (Δομή των 3 Πράξεων, Δομή των 8 Σεκάνς, Δομή της Ομπρέλας κλπ).
Ηχοληψία
Τεχνικό μάθημα
Προετοιμασία των σπουδαστών μέσα από πρακτική εξάσκηση, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα γυρίσματα των ταινιών τους σε σχέση με τον ήχο.
Διεύθυνση Φωτογραφίας
Τεχνικό μάθημα
H εξοικείωση με διάφορους τύπους καμερών, η ανάπτυξη ειδικότερων τεχνικών κινηματογράφησης και φωτισμού, η χρήση των φίλτρων στους φακούς και τα φωτιστικά σώματα και η χρήση του κινηματογραφικού εξοπλισμού, συνδυάζονται με πρακτικές ασκήσεις στα στούντιο της Σχολής και σε εξωτερικούς χώρους γυρίσματος. Τέλος, έμφαση δίνεται στην τεχνική προετοιμασία της πτυχιακής ταινίας του κάθε σπουδαστή.
Ντοκιμαντέρ
Τεχνικό μάθημα
Ανάλυση του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ, παρουσίαση των επιμέρους ειδών και ανάλυση του ύφους δημιουργών. Περιλαμβάνεται άσκηση ολοκλήρωσης ταινίας ντοκιμαντέρ.
Στο Β΄ και Γ΄ έτος στην ύλη των θεωρητικών μαθημάτων που συνεχίζεται, προστίθενται τα μαθήματα πρακτικών ασκήσεων στο πλατό της Σχολής
Εφαρμοσμένης Σκηνοθεσίας
Κινηματογραφικό γύρισμα με μία κάμερα διάρκειας 4 ωρών με 2ωρη προετοιμασία. Οι σπουδαστές του τμήματος λειτουργούν ως Διευθυντές Φωτογραφίας και ως Χειριστές Κάμερας στις κινηματογραφικές ασκήσεις Εφαρμοσμένης Σκηνοθεσίας των σπουδαστών του τμήματος Σκηνοθεσίας. Δίνεται έμφαση στην εξοικείωση με τον κινηματογραφικό εξοπλισμό, στη χρήση των φίλτρων στους φακούς και τα φωτιστικά σώματα, καθώς και στην ανάπτυξη ειδικότερων τεχνικών κινηματογράφησης και φωτισμού.
Τηλεσκηνοθεσίας
Τηλεοπτικό γύρισμα με 3 κάμερες διάρκειας 4 ωρών με 2ωρη προετοιμασία. Οι σπουδαστές του τμήματος λειτουργούν ως Διευθυντές Φωτογραφίας και ως Χειριστές Κάμερας στις ασκήσεις Τηλεσκηνοθεσίας των σπουδαστών του τμήματος Σκηνοθεσίας. Δίνεται έμφαση στην εξοικείωση με τον κινηματογραφικό εξοπλισμό, στη χρήση των φίλτρων στους φακούς και τα φωτιστικά σώματα, καθώς και στην ανάπτυξη ειδικότερων τεχνικών κινηματογράφησης και φωτισμού.
Ντοκιμαντέρ
Οι σπουδαστές του τμήματος, σε συνεργασία με τους σπουδαστές του τμήματος Σκηνοθεσίας, δουλεύουν σε ομάδες για την ολοκλήρωση ταινίας κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.

Κατεβάστε τη φόρμα εγγραφής για το τμήμα των Διευθυντών Φωτογραφίας – Εικονοληπτών