ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ

LATEST TWEETS

 

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Λυκουρέσης Τώνης

Λυκουρέσης ΤώνηςΜε πολύχρονη εμπειρία στην κινηματογραφική παραγωγη, σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, σκηνοθεσία κινηματογράφου και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ. Ιδρυτικό μέλος και κινηματογραφικός κριτικός του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος».  Από το 1986 συνεργάζεται με την κρατική τηλεόραση, σε ντοκιμαντέρ που αφορούν κυρίως την Επτάνησο. Παράλληλα σκηνοθετεί για το θέατρο. Την τελευταία δεκαετία διδάσκει αισθητική κινηματογράφου και τεχνική σκηνοθεσίας σε Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης και Κινηματογράφου και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι γενικός γραμματέας της Ε.Ε.Σ. Καρακέπελης Χρήστος

Καρακέπελης Χρήστος Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Ξεκίνησε από τη διαφήμιση την οποία εγκατέλειψε νωρίς για να ασχοληθεί με το ντοκιμαντέρ. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση αλλά και στην ελεύθερη αγορά σκηνοθετώντας σειρές ή μεμονωμένα ντοκιμαντέρ με θεματολογία κυρίως ανθρωπολογική  και  κοινωνικο-πολιτική. Στον κινηματογράφο υπογράφει δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους , «Το Σπίτι του Κάιν» και «Πρώτη Ύλη». Τα τελευταία χρόνια είναι επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ του Καποδιστριακού, συνεργάτης της κολεκτίβας Caravan Project και  υπεύθυνος του ετήσιου σεμιναρίου δημιουργίας ντοκιμαντέρ στον χώρο πολιτισμού ΚΕ.Τ.  

 karakepelis_christos
Αλεξανδρής Χρήστος

Αλεξανδρής Χρήστος   Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου “Ευγ. Χατζίκου”  και ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Δ. φωτογραφίας στην Ακαδημία Κινηματογράφου FAMU της Πράγας. Έχει συμμετάσχει ως δ. φωτογραφίας σε πέντε (5) ταινίες μεγάλου μήκους και τριάντα δύο (32) μικρού μήκους -βραβείο φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το 2000-, σε πέντε (5) τηλεοπτικές σειρές και σε αριθμό ταινιών ντοκιμαντέρ. Επίσης ασχολείται με το φωτισμό σε θεατρικές παραστάσεις.
Αλεξάνδρου Κωνσταντίνος

Αλεξάνδρου Κωνσταντίνος   Απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου  Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου  και του τμήματος Marketing των ΤΕΙ Αθηνών. Εργάστηκε ως υπεύθυνος επιλογής ταινιών για τον κινηματογράφο τέχνης «Αλκυονίδα» (1985-1993), στο Γραφείο τύπου της εταιρείας διανομής ταινιών U.I.P(1991-2004) και από το 1989 διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου.
Παναγιωτόπουλος Νίκος

Παναγιωτόπουλος Νίκος   Σπούδασε Τεχνολόγος Μηχανικός στα Τ.Ε.Ι. Πειραιά και Θέατρο στην Ελληνο-αμερικανική Ένωση. Έχει γράψει σενάρια για αρκετές ταινίες μεγάλου μήκους (Απόντες, Ο αδερφός μου κι εγώ, Βασιλιάς, Γαμήλια νάρκη, Αγρύπνια, Ώρες κοινής ησυχίας κ.ά.)  και τηλεοπτικές σειρές (Οι γυναίκες της ζωής της, Άμυνα ζώνης κ.ά.). Έχει γράψει επίσης μια συλλογή διηγημάτων και τέσσερα μυθιστορήματα. Το μυθιστόρημα του, Τα παιδιά του Κάιν, τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Π. Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Συμμετέχει ως senior trainer στα σεμινάρια σεναρίου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου από το 2000, και στο εργαστήριο σεναρίου του προγράμματος Microfilm της ΕΤ (από το 1999).
Φαφούτης Παναγιώτης

Φαφούτης Παναγιώτης   Σπούδασε νομική και σκηνοθεσία στην Σχολή Σταυράκου . Έχει σκηνοθετήσει δύο μεγάλου μήκους ταινίες την "Κληρονόμο" και τον "Παράδεισο" και 5 μικρού μήκους. Οι ταινίες του έχουν πάρει μέρος και βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Έχει σκηνοθετήσει τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές εκπομπές και διαφημιστικά. Είναι μέλος της Guanaco Films.
 
Καπράνος Άκης

Καπράνος ΆκηςΣπούδασε Σκηνοθεσία, Δημοσιογραφία και Ιστορία Τέχνης. Σκηνοθέτησε δυο ταινίες μικρού μήκους και πέρασε στην κριτική το 1996 - παράλληλα εργαζόταν ως μουσικός, με μεγάλη δισκογραφία και εμφανίσεις στο εξωτερικό. Είναι ο κριτικός κινηματογράφου της εφημερίδας Τα Νέα, συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό Σινεμά ενώ διατηρεί την μακροβιότερη εκπομπή του ελληνικού ραδιοφώνου για τον κινηματογράφο «Ραδιοφωνική Οθόνη» Κανάλι 1 του Πειραιά στους 90.4 που φέτος κλείνει 21 χρόνια «στον αέρα».

kapranos_akis

Γκλεζάκος Χριστόφορος

Γκλεζάκος Χριστόφορος   Απόφοιτος σκηνοθεσίας της σχολής Σταυράκου. Σκηνοθέτης τηλεόρασης απο το 1992 σε ολα τα ειδη εκπομπων (ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, δελτία ειδήσεων, αθλητικές, μεταδόσεις πολιτικών συγκεντρώσεων, αθλητικων αγώνων, συναυλίες) στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ, ALPHA και ΝΕΤ. Εργάζεται στην ΕΡΤ ως σκηνοθέτης ενημερωτικών εκπομπών και ειδήσεων.

Ηλιού Περικλής

Ηλιού Περικλής   Σπούδασε κινηματογράφο στην Σχολή Σταυράκου και στην Αμερική. Eργάζεται ως Μοντέρ, Σκηνοθέτης και Διευθυντής Φωτογραφίας. Στην Σχολή Σταυράκου διδάσκει Τεχνική Ψηφιακού Κινηματογράφου και είναι υπεύθυνος παραγωγής των σπουδαστικών ασκήσεων.
Έχει  γράψει το σπουδαστικό βιβλίο «Η τέχνη και η τεχνική του κινηματογράφου» (1999), (2005), (2014) τα μυθιστορήματα «Ο μεγάλος καύσωνας» (1999), «Η προθήκη του ήρωα» (2006) και τα παιδικά παραμύθια «Ο Μπισκότος ονειρεύεται» (2007), «Ο Κουαξάκος στην Πόλη των Ανθρώπων» (2014)
Κατσάμπουλας Γιάννης

Κατσάμπουλας Γιάννης   Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Έχει σκηνοθετήσει 3 ταινίες μικρού μήκους (Ο ΑΝΘΡΩΠΑΚΟΣ, ΧΑΡΑΥΓΗ, ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ) και ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους (ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ), βραβευμένες σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Ανδρονίκου Μαρία

Ανδρονίκου Μαρία   Έχει σπουδάσει  στο Birkbeck College του University of London, B.A. Honours in History of Art.  Κατέχει δύο Masters (Distinction in Visual Culture και Research with Merit in Humanities and Cultural Studies). Υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ασχολειται με το ζήτημα των σχέσεων Μοντέρνας αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου, γύρω απο το οποίο αρθρογραφεί και συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια..
 
Βασιλείου Θανάσης

Βασιλείου ΘανάσηςΣπούδασε Εικονοληψία στην Σχολή Σταυράκου. Υπότροφος του ΙΚΥ, σπούδασε θεωρία του κιν/φου στο Παρίσι. Κάτοχος  Διδακτορικού τίτλου, με θέμα το έργο του καναδού σκηνοθέτη Ατόμ Εγκογιάν, από το τμήμα κινηματογραφικών σπουδών του Sorbonne Nouvelle - Paris III. Εργάστηκε στην ΕΡΤ, ως υπεύθυνος επιλογής ταινιών και αφιερωμάτων στο Cine+.  Άρθρα του, έχουν δημοσιευθεί σε κινηματογραφικά και λογοτεχνικά περιοδικά.
Σωτηρόπουλος Χρύσανθος

Σωτηρόπουλος ΧρύσανθοςΣπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για κάθε έτος σπουδών του (1986-1991). Ζει στην Αθήνα. Διδάσκει ζωγραφική στο Τμήμα Σκηνογραφίας της Σχολής Κινηματογράφου - Τηλεοράσεως Λυκούργου Σταυράκου και ελεύθερο σχέδιο στις Σχολές Πλάκα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές μεγάλες εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα και το εξωτερικό. 
 
Τσαγλιώτη Ελευθερία

Τσαγλιώτη Ελευθερία   Αρχιτέκτων μηχανικός. Απόφοιτος Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Διπλωματική εργασία στους τομείς των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων & Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής για την μελέτη  ειδικού εκπαιδευτικού κτιρίου (σχολή φωτογραφίας) με βιοκλιματική λειτουργία.(Τιμητικός Έπαινος στις εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, 1996) Μέλος της ομάδας μελέτης των νέων κτιρίων του Ε.Μ.Π. (Κλειστό Γυμναστήριο, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών , Παιδικός Σταθμός  Ε.Μ.Π., Σχολή Ναυπηγών, Πολιτιστικό Κέντρο). 

Ασβεστά Λία

Ασβεστά Λία   Σπούδασε ψυχολογία, γραφιστική, διακόσμηση, σκηνογραφία και ενδυματολογία. Παρακολούθησε μαθήματα θεατρολογίας στο Universite de Caen και σενάριο-σκηνοθεσία και 3D Animation στο Ecole Superieure de Metiers Artistique. Από το 1996 δουλεύει σαν σκηνογράφος-ενδυματολόγος σε θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση. Εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας σαν Supervisor Art Director της Televisa Mexico.
Το 2004 πήρε το βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας για την τηλεοπτική σειρά 'Με θέα το πέλαγος'. Από το 2010 συνεργάζεται με τη Σχολή  
Βασιλάκης Βασίλης

Βασιλάκης Βασίλης   Από το 1983 έως το 1997 εργάστηκε στην Ε.Ρ.Τ. σαν μπούμαν και σαν ηχολήπτης σε διάφορα ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Από το 1997 μέχρι σήμερα, εργάζεται στα studios της κινηματογραφίας της Ε.Ρ.Τ ως ηχολήπτης με κύριες δραστηριότητες , μείξεις ντοκιμαντέρ, ηχογραφήσεις και μείξεις μεταγλωττισμένων τηλεοπτικών εκπομπών  και μείξεις κινηματογραφικών ταινιών. Από το 1982 εργαζόταν στα “Acoustic Studios”, έως το 1994 όπου τερμάτισαν τις δραστηριότητες τους. Κατόπιν εργάστηκε στο studio “Artracks” και μετά στο studio  “SPR” , ως ηχολήπτης δισκογραφίας.

 Καραγιάννης Δημήτρης

Καραγιάννης Δημήτρης   Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτική Επικοινωνία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως αναλυτής Media και διδάσκει Επικοινωνία κ’ ΜΜΕ στη Σχολή Σταυράκου από το 2009. Μιλάει τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά), αγαπάει τη μουσική, τη λογοτεχνία, τα κόμικς και τον κινηματογράφο.

Μπαστέας Τάκης

Μπαστέας Τάκης   Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957.Σπουδασε Ιστορία Τέχνης σε ΗΠΑ και Πολωνία, Κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου και την Κρατική Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ στην Πολωνία. Κοινωνική Ανθρωπολογία με τον Σωτήρη Δημητρίου στο ΚΜΕ και στο πρόγραμμα «Μουσική και Κινηματογράφος» στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Έχει εργαστεί ως Δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο και εφημερίδες, υπεύθυνος προγράμματος κινηματογράφων. Υπήρξε συνεργάτης σεναρίου σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, μεταφραστής του «Δεκάλογου» του Κριστόφ Κισλόφσκυ, ενώ σαν συλλέκτης κινηματογραφικών ταινιών διαθέτει αρχείο με 20.000 τίτλους.


 basteas_takis
Αναγνώστου Δημήτρης

Αναγνώστου ΔημήτρηςΓεννήθηκε το 1984. Σπουδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου καθώς και Θεωρία και Πρακτική του Κινηματογράφου στο Université Paris 1 Panthéon Sorbonne και στο Université Paris 3 Sorbonne Nouvelle στο Παρίσι με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών(IKY).

Έχει εργαστεί ως αναγνώστης σεναρίων των υπό αξιολόγηση προτάσεων για χρηματοδότηση σε γαλλικές εταιρίες παραγωγής καθώς και ως υπεύθυνος ψηφιοποιήσης της Cinémathèque Universitaire. Έχει δημοσιεύσει κείμενα και κριτικές μελέτες ενώ έχει επίσης συμμετάσχει σε διάφορες ελληνικές και διεθνείς παραγωγές.

anagnostou_dimitris
Καραντζάς Μενέλαος

Καραντζάς Μενέλαος


 
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας και κατέχει MFA στη Σκηνοθεσία Θεάτρου από το University of Essex (East 15 Acting School). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Σκηνογραφίας - Ενδυματολογίας στη Σχολή Σταυράκου και Θεατρικής Γραφής στο ΕΚΕΜΕΛ. Τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου όπου εργάζεται ως σκηνοθέτης και βοηθός σκηνοθέτης στο Εθνικό και σε άλλα θέατρα, μεταφραστής θεατρικών έργων και θεωρητικών κειμένων θεατρολογίας από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντίστροφα, δραματολόγος παραστάσεων, σύμβουλος δραματουργίας για θεατρικούς συγγραφείς, καθηγητής υποκριτικής σε δραματική σχολή, ιατρικός και επιστημονικός σύμβουλος θεατρικών παραγωγών.


katatzas_menelaos
Δενδράμης Παναγιώτης

Δενδράμης ΠαναγιώτηςΣπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. 

Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα με στόχο την εξοικείωση των μαθητών των σχολείων με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο. 


dedramis_panagiotis
Πένυ Παναγιωτοπούλου

Πένυ Παναγιωτοπούλου


 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Συνεχισε σπουδές  σκηνοθεσίας  και φωτογραφίας στο Λονδίνο (University of Westminster) από το οποίο πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα. Οι ταινίες της έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και συμμετείχαν σε διεθνή φεστιβάλ. Οι «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου» έκαναν πρεμιέρα στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, απέσπασαν τη Χρυσή Λεοπάρδαλη Α΄ ανδρικού ρόλου. Η πρόσφατη ταινία της ‘September, έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Κάρλοβι Βάρι και κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυνακείας ερμηνείας στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ συνεχίζει  την φεστιβαλική  της πορεία με συμμετοχές και διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ.  peny_panagiotopoulou
Κάλια Παπαδάκη

Κάλια Παπαδάκη

 
 Σπούδασε οικονομικά στο  Bard College και στο Πανεπιστήμιο Brandeis, και σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου. Η συλλογή διηγημάτων της, Ο ήχος του ακάλυπτου, (Πόλις), απέσπασε το 2010, το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω. Το μυθιστόρημα της με τίτλο Δενδρίτες, (Πόλις),τιμήθηκε το 2016 με το βραβείο Νέου Λογοτέχνη του περιοδικού Κλεψύδρα. Διηγήματά και ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πρώτο της σενάριο ήταν για την ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, September.

kalia_papadaki

Μάρκος Γκαστιν

Μάρκος Γκαστιν

Γεννήθηκε στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1978. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι και Σκηνοθεσία στην Αθήνα. Μετά από µια σύντοµη καριέρα ως αρχιτέκτονας, ασχολήθηκε µε τον κινηµατογράφο ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 2003 ίδρυσε τη δικιά του εταιρία παραγωγής, Minimal Films.
   ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
   2017 ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
   2015-6 ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΟΥΤΟΠΙΑ
   2015-6 ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
   2004 ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ
   2006 ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ
   2008 ΘΕΜΙΣ
   2011 ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
   2011 DOCVILLE
   2013 ΟΤΑΝ Ο ΣΙΣΥΦΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙ

MARCO_GASTINE

Αντώνης Κόκκινος

Αντώνης Κόκκινος

Πτυχιούχος της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του τμήματος Σκηνοθεσίας της σχολής Σταυράκου.
   ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
            Graffiti Ιστορίες
   2004 Μαραθώνιος
   2001 Πάμπτωχοι Α.Ε
   2000 Μυστικές Διαδρομές
   2000 Dream a little dream of me
   1998 Ο αδερφός μου κι εγώ
   1996 100 χρόνια κινηματογράφου
   1996 Απόδραση;
   1995 Το 24ωρο ενός Αθηναίου
   1998 Edward Bond
   1994 Τέλος Εποχή
   1990 Απειλή

MARCO_GASTINE