';

Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος (Art Director, Set & Costume Designer)
delimiter image

Η φοίτηση είναι τριετής. Εγγράφονται απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Σκηνογραφίας- Ενδυματολογίας μπορούν να εργασθούν ως Ενδυματολόγοι, Σκηνογράφοι, Διακοσμητές, Μακετίστες, καθώς και σε όλες τις συναφείς ειδικότητες στο χώρο του Κινηματογράφου, της Τηλεόρασης, του Θεάτρου, της Διαφήμισης και της Μουσικής Βιομηχανίας.

delimiter image
Σκηνογραφος – Ενδυματολογος (Art Director, Set & Costume Designer):

Ο ρόλος του είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία των χώρων (ντεκόρ) και των κοστουμιών, στο ύφος που υπαγορεύει η σκηνοθετική σύλληψη του σεναρίου ή του θεατρικού έργου, σε αρμονία με τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς συντελεστές και κυρίως με τον  Διευθυντή Φωτογραφίας. Ο Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος μπορεί να κατέχει και τον ρόλο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή σε ένα οπτικοακουστικό έργο.

delimiter image

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Στο Α΄, Β΄ και Γ΄ έτος του τμήματος Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας διδάσκονται τα τεχνικά και θεωρητικά μαθήματα κορμού.

Παράλληλα με την ύλη των θεωρητικών μαθημάτων, δίνεται βάση στην πρακτική εμπέδωση και ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων των σπουδαστών. Για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών απαιτείται η παρουσίαση portfolio αρχιτεκτονικών σχεδίων και σχεδίων κουστουμιών, καθώς και παρουσίαση πλαστικής μακέτας.

Σκηνογραφία μάθημα Α’, Β’, Γ’ έτους
Παρουσιάζεται και αναλύεται το προς σχεδιασμό έργο από το σπουδαστή σε συνεργασία με τον καθηγητή και ακολουθεί η τεκμηρίωση της άποψης του σπουδαστή (με σκίτσα, αρχιτεκτονικά προσχέδια, ζωγραφική μελέτη, κατασκευαστικά σχέδια, προοπτικά με ελεύθερο χέρι).
Στη συνέχεια η κατασκευή μακέτας στην προαποφασισμένη αρχιτεκτονική κλίμακα με ταυτόχρονη χρήση όλων των αναγκαίων υλικών για τη ζωγραφική ολοκλήρωσή της (χρώμα, πατίνες, απομιμήσεις).
Ενδυματολογία μάθημα Α’, Β’, Γ’ έτους

Η κοινωνική και αισθητική λειτουργία του ενδύματος στην ιστορική του εξέλιξη
Η λειτουργία του στο Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.
Στο Ελεύθερο ΣχέδιοΖωγραφική Σύνθεση μάθημα Α’, Β’, Γ’ έτους
Σχεδίαση συνθέσεων αντικειμένων, εκμαγείων για την εξοικείωση των σπουδαστών με βασικές σχεδιαστικές
αρχές.
Ανάλυση φόρμας.
Απόδοση όγκου, χώρου, φωτοσκίασης υλικών (σκόνες, τέμπερες, ακουαρέλες, μελάνια).
Ασκήσεις με χρήση ζωντανού μοντέλου.
Αρχιτεκτονικό / Κατασκευαστικό σχέδιο μάθημα Α’, Β’, Γ’ έτους
Tο μάθημα στοχεύει στην εκμάθηση της τεχνικής από τους σπουδαστές για την αποτύπωση κατόψεων, όψεων, τομών, κατασκευαστικών –αξονομετρικών –προοπτικών σχεδίων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με κατάληξη την αποτύπωση ενός ολοκληρωμένου σκηνικού. Τέλος, παρουσιάζονται τα είδη των αρχιτεκτονικών ρυθμών αρχής γενομένης από την Αρχαία Ελλάδα.
Θεατρολογία
Θεωρητικό μάθημα
Αναλύονται οι βασικοί σταθμοί στην ιστορία του θεατρικού έργου, από τους Αρχαίους Έλληνες μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.
Ιστορία Τέχνης
Θεωρητικό μάθημα
Παρουσίαση όλων των ρευμάτων και τάσεων στην τέχνη με εστίαση στην περίοδο από την Αναγέννηση έως σήμερα. Έμφαση στην κατανόηση της δομής της σύνθεσης στη ζωγραφική και της λειτουργίας του χώρου στην αρχιτεκτονική, με κατανόηση της διαδικασίας εξέλιξης από την κλασική ιδέα της τέχνης στην μοντέρνα. Επεξήγηση της σχέσης με την κινηματογραφική εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται στον 20ο αιώνα. Διασαφήνιση της σύνδεσης φόρμας, περιεχομένου και συγκείμενου, με παράλληλη αναφορά σε φιλοσοφικές θέσεις και αισθητικές θεωρίες.
Ιστορία Κινηματογράφου
Θεωρητικό μάθημα
Παρουσιάζονται οι Σχολές, τα κινήματα, τα είδη, οι μεγάλοι σκηνοθέτες, από την εμφάνιση του κινηματογράφου μέχρι σήμερα.

Η συμμετοχή των σπουδαστών του Τμήματος Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας στο σχεδιασμό των γυρισμάτων των ταινιών – ασκήσεων των σπουδαστών των Τμημάτων Σκηνοθεσίας και Διευθυντών Φωτογραφίας-Εικονοληπτών, οι επισκέψεις με τους Καθηγητές τους σε θέατρα, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσεία, κ.λ.π. συμπληρώνουν τον κύκλο της βασικής πρακτικής τους εκπαίδευσης.

Κατεβάστε τη φόρμα εγγραφής για το τμήμα Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας