Η Σχολή Σταυράκου υποδέχεται τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με ένα διήμερο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων την Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016.
Ημέρα 1η
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, ώρα 18:00
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΛΤΙΝΟ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.
Η βραδιά θα ξεκινήσει με το καλωσόρισμα των νέων μας σπουδαστών, καθώς και των παλαιότερων, που θα είναι κοντά μας το νέο ακαδημαϊκό έτος από τον Διευθυντή της Σχολής Σταυράκου Σωτήρη Λαμπρόπουλο και τον σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση εκ μέρους του Συλλόγου των Καθηγητών.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει τιμητικό αφιέρωμα στον Θανάση Βαλτινό, Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και θα αποδοθούν τιμητικές πλακέτες για την προσφορά του στην πνευματική ζωή του τόπου και σύνολο του έργου του από τη Διεύθυνση της Σχολής και τους σπουδαστές της.Για το έργο του θα μιλήσουν η Κατερίνα Σχινά, Κριτικός Λογοτεχνίας – Μεταφράστρια, η οποία θα παρουσιάσει μία εισήγηση με θέμα: “Κάθε προσωπική ιστορία είναι ιστορία μυθική: το λογοτεχνικό σύμπαν του Θανάση Βαλτινού” και ο Γιάννης Σπ. Καραχάλιος ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Το κατόρθωμα του μέτρου στο έργο τού Θανάση Βαλτινού. Πορεία στις ιστορικές δυστοπίες της βίας και του φόβου. Η ανάδυση της ανθρωπιάς και η κατάργηση των προσήμων».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε το 1932 στο Καστρί Κυνουρίας. Παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου και Σκηνοθεσία στη σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. Μετά τη μεταπολίτευση ταξίδεψε στην Αγγλία, το Δυτικό Βερολίνο (με πρόσκληση της Deutscher Akademischer Austauschdienst) και τις Η.Π.Α. (με πρόσκληση του προγράμματος International Writingτου πανεπιστημίου της Αϊόβα). Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1958 με τη βράβευση του διηγήματός του «Κατακαλόκαιρο» σε διαγωνισμό του περιοδικού Ταχυδρόμος. Το 1963 δημοσίευσε στο περιοδικό Εποχές το αφήγημα« Η κάθοδος των εννιά», έργο που κυκλοφόρησε και σε γερμανική μετάφραση το 1976. Το 1978 εκδόθηκε αυτοτελώς σε βιβλίο από τον Κέδρο. Ασχολήθηκε επίσης με τη θεατρική γραφή και μετάφραση – συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν -, καθώς και με το κινηματογραφικό σενάριο. Οι μεταφράσεις της τραγωδίας του Ευριπίδη Τρωάδες αλλά και της Ορέστειας του Αισχύλου παρουσιάστηκαν από το Θέατρο Τέχνης στα Επιδαύρια (1979 – 1980), σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της Ε.Ρ.Τ. (1989 – 1990) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (Akademia Scientiarum et Artium Europaea), του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Εταιρείας Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί πέντε θητείες. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία του Άγγελου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Στοιχεία για τη δεκαετία του ΄60» (1990), με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη (2001) και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» (2002). Το 2002 του απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.Το 2012 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για το σύνολο του έργου του. Διατέλεσε επί αρκετά χρόνια, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2016 εξελέγη Πρόεδρός της.
Ημέρα 2η
Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016, ώρα 17:30
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.
- «UMMI» του αποφοίτου μας Νίκου Αυγουστίδη η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» στο Φεστιβάλ Δράμας και συμμετείχε στις Νύχτες Πρεμιέρας.
- «SMOKE IN THE WATER» του αποφοίτου μας Σπύρου Παπασπύρου, η οποία απέσπασε το Βραβείο καλύτερης Σπουδαστικής ταινίας στο Φεστιβάλ Δράμας και συμμετείχε στις Νύχτες Πρεμιέρας.
- «ΜΑΓΔΑ» του αποφοίτου μας Δημήτρη Ζούρα, η οποία απέσπασε Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Ιωάννα Τρικενέ) στο Φεστιβάλ Δράμας.
- «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ» του αποφοίτου μας Χρύσανθου Μαργώνη , η οποία απέσπασε τιμητική διάκριση πρωτότυπης μουσικής (Πανίνος και Μάρκος Δαμιανος) στο Φεστιβάλ Δράμας και συμμετείχε στις Νύχτες Πρεμιέρας.
- «WHALE 52» του αποφοίτου μας Θανάση Τρουμπούκη, επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Δράμας, Νύχτες Πρεμιέρας.
- «UNATTENDED ITEM» του αποφοίτου μας Φίλιππου Βοκοτόπουλου, επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Δράμας.
- «Η ΓΑΤΑ» της αποφοίτου μας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου, επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Δράμας.
- «ΚΥΚΛΟΣ» της αποφοίτου μας Εύης Παναγιωτοπούλου, επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Δράμας.
- «Α» της σπουδάστριας του Α΄έτους Αφροδίτης Ταυρή, επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Δράμας.
- «ΧΑΣΝΑ» του σπουδαστή του Α΄έτους Παναγιώτη Στεργιανού, επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Δράμας.
*Οι ταινίες θα προβληθούν με την παρουσία των συντελεστών τους.
Από Τετάρτη 19 Οκτωβρίου θα ισχύει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων.