ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ

LATEST TWEETS

 

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Η φοίτηση είναι τριετής. Εγγράφονται απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ενδυματολογίας Σκηνογραφίας  μπορούν να εργασθούν ως Ενδυματολόγοι, ΣκηνογράφοιΔιακοσμητές, Μακετίστες, Διαφημιστές, στον Κινηματογράφο, το Θέατρο, την Τηλεόραση, τη Διαφήμιση, αλλά και εκτός αυτών.
 
Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος Ο ρόλος του είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία των χώρων (ντεκόρ) και των κοστουμιών, στο ύφος που υπαγορεύει η σκηνοθετική σύλληψη του σεναρίου ή του θεατρικού έργου, σε αρμονία με τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς συντελεστές και κυρίως με τον  Διευθυντή Φωτογραφίας.
Ο Σκηνογράφος -Ενδυματολόγος,  μπορεί να κατέχει και τον ρόλο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή σε ένα οπτικοακουστικό έργο.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

  • Στο μάθημα της Σκηνογραφίας διδάσκεται η γνώση καταρχήν των υλικών ειδών που αφορούν τη δομή της κατασκευής μιας μακέτας, όσο και των υλικών που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά στοιχεία της. Ακολουθεί η εξοικείωση με το χρώμα, τις πατίνες, τις απομιμήσεις κ.λ.π. Στο επόμενο στάδιο παρουσιάζεται και αναλύεται το προς σχεδιασμό θεατρικό έργο από τον καθηγητή και ακολουθεί η μελέτη και η γραπτή άποψη του σπουδαστή γι’ αυτό, πριν προχωρήσει στην κατασκευή της μακέτας υπό την επίβλεψη του καθηγητή.
  • Σκηνογραφία  λοιπόν  είναι  η διαχείριση ενός κλειστού ή ανοικτού χώρου(κινηματογραφικού στούντιο-τηλεοπτικού-θεατρικής σκηνής) εξυπηρετώντας ένα συγκεκριμένο σενάριο – παράσταση. Μέσα σε αυτούς τους κλειστούς ή ανοικτούς χώρους ο σκηνογράφος βάζει τον χρόνο(χωροχρόνο).
  • Στο μάθημα της Ενδυματολογίας μελετώνται:

i) η κοινωνική και αισθητική λειτουργία του ενδύματος στην ιστορική του εξέλιξη
ii) οι δυνατότητες των υλικών.
iii) η λειτουργία του στο Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.

  • Στο Αρχιτεκτονικό / Κατασκευαστικό σχέδιο το μάθημα στοχεύει στην εκμάθηση της τεχνικής από τους σπουδαστές για την αποτύπωση κατόψεων, όψεων, τομών, κατασκευαστικών –αξονομετρικών –προοπτικών σχεδίων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με κατάληξη την αποτύπωση ενός ολοκληρωμένου σκηνικού. Τέλος, παρουσιάζονται τα είδη των αρχιτεκτονικών ρυθμών αρχής γενομένης από την Αρχαία Ελλάδα.
  • Στο Ελεύθερο Σχέδιο – Ζωγραφική Σύνθεση περιλαμβάνονται:

i) σχεδίαση συνθέσεων αντικειμένων, εκμαγείων για την εξοικείωση των σπουδαστών με βασικές σχεδιαστικές
αρχές.
ii) ανάλυση φόρμας.
iii) απόδοση όγκου, χώρου, φωτοσκίασης υλικών (σκόνες, τέμπερες, ακουαρέλες, μελάνια).

iv) ασκήσεις με χρήση ζωντανού μοντέλου.

  • Στη Θεατρολογία αναλύονται οι βασικοί σταθμοί στην ιστορία του θεατρικού έργου, από τους Αρχαίους Έλληνες μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.
  • Ιστορία Τέχνης: παρουσίαση και ανάλυση του ύφους όλων των περιόδων των Εικαστικών Τεχνών.
  • Η Τεχνική, η Ιστορία, η Αισθητική του Κινηματογράφου περιλαμβάνει τη γνώση των εκφραστικών μέσων του Κινηματογράφου, την ιστορική εξέλιξή του, καθώς και την ανάλυση του έργου μεγάλων Σκηνοθετών, Σχολών, Κινημάτων και ειδών.
  • Στη Διακόσμηση παρουσιάζονται τα προς χρήση υλικά, οι δυνατότητές τους, η κοινωνική μελέτη των χώρων ανάδειξής τους (προσόψεις, βιτρίνες, εσωτερικοί χώροι).
Η συμμετοχή των σπουδαστών του Τμήματος Σκηνογραφίας στο σχεδιασμό των γυρισμάτων των ταινιών – ασκήσεων σε φιλμ και βίντεο των σπουδαστών των Τμημάτων Σκηνοθεσίας και Εικονοληπτών-Φωτογράφων, οι επισκέψεις με τους Καθηγητές τους σε θέατρα, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσεία, κ.λ.π. συμπληρώνουν τον κύκλο της βασικής πρακτικής τους εκπαίδευσης.