ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ

LATEST TWEETS

 

Διευθυντών Φωτογραφίας-Εικονοληπτών

 Η φοίτηση είναι τριετής. Εγγράφονται απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Εικονοληπτών - Δ/ντων Φωτογραφίας μπορούν να εργασθούν ως Διευθυντές Φωτογραφίας, ΕικονολήπτεςΧειριστές κάμερας (κάμεραμεν), Βοηθοί Εικονολήπτες και Μοντέρ στον χώρο του Κινηματογράφου, της Τηλεόρασης, της Διαφήμισης, της Μουσικής Βιομηχανίας και σε όλες τις συναφείς ειδικότητες. Επίσης μπορούν να εργασθούν ως Φωτιστές Θεάτρου, Μουσικών συναυλιών και Events, ως Τεχνικοί εργαστηρίων εικόνας και ως Φωτογράφοι.
 
Διευθυντής Φωτογραφίας στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση είναι από τους πλέον σημαντικούς συν-δημιουργούς ενός οπτικοακουστικού έργου. Είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της οπτικοποίησης των σκηνοθετικών ιδεών κι ως εκ τούτου ο δημιουργός μιας οπτικής αφήγησης που καθοδηγείται από το σενάριο και οργανώνεται βάσει της σκηνοθεσίας. Το πεδίο δημιουργίας του δ. φωτογραφίας παραμένει ευρύτατο, αφού αυτός έχει τον τελικό λόγο τόσο για την τεχνική υποδομή που θα χρησιμοποιηθεί (κάμερες, φακοί, φώτα, ειδικά εργαλεία και συσκευές), όσο και για την έκθεσης του φιλμ ή του ψηφιακού αισθητήρα στο φως, ώστε να καταγραφούν με ορισμένο τρόπο όλα τα εικαστικά στοιχεία του κάθε πλάνου (ηθοποιοί, ντεκόρ, κοστούμια, κ.ά.) που έχει αναδείξει με το φωτισμό του.

Ο Εικονολήπτης (χειριστής κάμερας) είναι υπεύθυνος για τον χειρισμό της κάμερας κάτω από τις οδηγίες του σκηνοθέτη και του διευθυντή φωτογραφίας. Κύρια αρμοδιότητά του είναι η σωστή κίνηση της κάμερας και η σύνθεση του τελικού κάδρου.


Μολονότι Διευθυντής Φωτογραφίας και Εικονολήπτης είναι δύο ξεχωριστές ειδικότητες με διαφορετικές ευθύνες και αρμοδιότητες μέσα στο πλαίσιο μιας οπτικοακουστικής παραγωγής, η ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πρακτική επιτρέπει την άσκησή τους από το ίδιο άτομο.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Στο Α΄ έτος διδάσκονται τα παρακάτω βασικά πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα:


Πρακτικά μαθήματα

 • Φωτογραφία Κινηματογράφου & Τεχνική Λήψης: ο σπουδαστής έρχεται σε επαφή κατ’ αρχήν με την τεχνική της στατικής φωτογραφίας και της φωτογραφικής μηχανής για να περάσει σταδιακά στην τεχνική της κινούμενης φωτογραφίας, της κινηματογραφικής μηχανής λήψης, της σύνθεσης του κάδρου, των φιλμς, των φακών, των φίλτρων, των φωτόμετρων κ.τ.λ.
 • Ψηφιακή Τεχνολογία στον Κιν/φο και την Τηλεόραση.
 • Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας: Αναλύονται όλα τα στάδια παραγωγής της κινηματογραφικής ταινίας: Από τη σύλληψη της ιδέας, το γράψιμο του σεναρίου, την επιλογή των χώρων, την επιλογή των ηθοποιών, το ντεκουπάζ, το γύρισμα, τα εργαστήρια, το μοντάζ, το μιξάζ μέχρι την πρώτη προβολή της. Στο Β΄ εξάμηνο οι σπουδαστές, λειτουργούν ως οπερατέρ και διευθυντές φωτογραφίας στις ασκήσεις των σπουδαστών σκηνοθεσίας.
 • Θεωρία Εφαρμοσμένης Σκηνοθεσίας: Αναλύεται η σχέση του Σκηνοθέτη με τους υπόλοιπους συνεργάτες-δημιουργούς μιας κινηματογραφικής παραγωγής: διευθυντή φωτογραφίας, οπερατέρ, μοντέρ, σκηνογράφο, ενδυματολόγο, μουσικό, ηθοποιούς
 • Οργάνωση Παραγωγής-Βοηθός Σκηνοθέτη-Σκριπτ: Ο τρόπος οργάνωσης, ο προϋπολογισμός μίας ταινίας, τα καθήκοντα του βοηθού σκηνοθέτη και του σκριπτ.


Θεωρητικά μαθήματα

 • Θεωρία Μοντάζ: Παρουσιάζονται όλοι οι τρόποι μονταρίσματος μιας ταινίας, οι κανόνες που τους διέπουν και τα διαφορετικά στυλ.
 • Ιστορία Τέχνης: Παρουσίαση και ανάλυση του ύφους των τεχνών όλων των περιόδων, από την πρωτόγονη και αρχαϊκή τέχνη μέχρι σήμερα, με έμφαση στην αισθητική της εικόνας.
 • Αισθητική Κινηματογράφου: Μια ειδική ανάλυση του τρόπου λειτουργίας και πρόσληψης των εκφραστικών μέσων του Κινηματογράφου.
 • Ιστορία Κινηματογράφου: Παρουσίαση και ανάλυση του ύφους όλων των περιόδων της κινηματογραφικής τέχνης από την εμφάνιση της μέχρι σήμερα (Σκηνοθέτες, Σχολές, Κινήματα, Είδη).


Στο Β΄ και Γ΄ έτος στην ύλη των θεωρητικών μαθημάτων που συνεχίζεται, προστίθενται τα μαθήματα πρακτικών ασκήσεων στο πλατό της Σχολής:

 • Ασκήσεις φωτισμού στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση: Εδώ οι σπουδαστές λειτουργούν ως διευθυντές φωτογραφίας και ως οπερατέρ στις κινηματογραφικές ασκήσεις Εφαρμοσμένης Σκηνοθεσίας των σπουδαστών του τμήματος Σκηνοθεσίας και  στις ασκήσεις τηλεσκηνοθεσίας με ταυτόχρονη λήψη με τρεις τηλεοπτικές κάμερες.
 • Πρακτική μοντάζ.
 • Ο ήχος στον Κινηματογράφο & την Τηλεόραση.
Οι σπουδαστές παράλληλα μπορούν με την τεχνική υποστήριξη της Σχολής να ασκούνται και εκτός μαθημάτων, κατόπιν συναινέσεως στο σχέδιο γυρίσματος του καθηγητή της Φωτογραφίας.